bitcoin ne kadar kazandırır

2008 yılında açık kaynak kodlu yazılım olarak ortaya çıkan Bitcoin, büyük çevrelerce dünyanın ilk ve en iyi dijital nakit birimi olarak kabul edilir. Bitcoinin varoluşu yüzde yüz elektroniktir yani hiçbir fiziksel şekle sahip değildir.

Yalnızca elektronik ortamda varolan para birimlerine kripto nakit denir. Bİtcoin, kripto paraların ilk örneğidir. Bitcoin'in mucidi Satoshi Nakamoto ismini kullanır. Nakamoto, 5 Nisan 1975'te Japonya'da doğduğunu idda etse de Bitcoin'in icadının arkasında gerçekten Satoshi adında bağımsız bir kişi ve ya bilgisayar bilimiyle uğraşan bir grup olabildiği de devamlı tartışılan bir konudur.

Bitcoin merkezsizdir. Yani kontrol edildiği, üretildiği, yönetildiği yahut para politikaları gereğince tutar olarak artırılıp azaltıldığı hiçbir resmi kurum veya otorite yoktur. Piyasada dönen Bitcoin miktarı tam olarak denetim dışıdır. Bitcoin kendi yazılımsal sistemi arasında kendi kendisini denetler.

Bitcoin sahipleri, ellerindeli Bitcoin'leri "peer to peer" (kişiden kişiye) gönderebilecekleri bir sisteme sahiptir. Tüm bu alışveriş, transfer işlemleri dev bir dijital defrere kaydedilir: Blockchain teknolojisi. (Blockchain kelimesinin Türkçe manası Blok Zinciridir) Blockchain'deki her "blok" Encrypted Merkle Trees (Şifreli Merkle Ağaçları) isimli bir veri yapısıyla güçlendirilmiştir. Bu sistemin en devasa faydaları ise kaybolmuş/bozulmuş veri problemini ortadan kaldırması ve dolandırıcılığın önüne geçmesidir. Blockchain'deki yalnız bir dosya dahi ziyan görse bu sistem, dev dijital defterin arka kalanındaki verileri koruyarak zarar görmesini önler.

Kaynak: https://bilgim.net/bitcoin

Yorumlar